Nopal cactus: health benefits, uses and recipes

Nopal kaktuss: ieguvumi veselībai, lietojums un receptes

Ikviens, kurš ir uzturējies Meksikā vai mīl meksikāņu virtuvi, ir saskāries ar nopales. Tie ir nopala kaktusa ēdamie spilventiņi, un tie ir pārsteidzoši veselīgi.


Smaili, bet sātīgi...

Lai gan tiem, kas to nepazīst, tas var šķist nedaudz biedējošs, daudzi cilvēki visā pasaulē kaktusus ēd kā dārzeņus.

Meksikas virtuvē ļoti bieži sastopams nopāla kaktuss, un tas ir iecienīts visā Latīņamerikā, un tā izcelsme meklējama jau acteku un maiju laikos. Ja jūs satrauc muguriņas, nebaidieties - jauno kaktusu spilventiņu (nopales) cieto ādu pirms gatavošanas noņem!

Tradicionāli nopales gatavo, pamatīgi noskalojot spilventiņus, pēc tam tos sagriež un pievieno visdažādākajiem ēdieniem, sākot ar tacos un beidzot ar salātiem. Tos var baudīt arī kā pamatēdienu, un tie ir īpaši garšīgi grilēti. Daudzi cilvēki tos pēc tekstūras un izskata salīdzina ar zaļajiem pipariem.

Ja apmeklēsiet Meksiku, jūs, visticamāk, sastapsiet nopales, kas stādīti kārbās uz durvju sliekšņiem vai balkoniem, vai arī brīnišķīgos tirgos gandrīz katrā pilsētā. Pie Meksikas lielceļiem vai dārzos meklējiet to apaļos spilventiņus ar sārtiem, dzeloņainiem augļiem. Tās īpaši labi aug vulkāniskos reģionos un čaparalās.

Vai arī kaktuss var atnākt pie jums! Meksikā ir ierasts, ka vecāka gadagājuma sievietes pārdod nopales no durvīm līdz durvīm, pārvadājot tās ar spaiņiem, ko nes uz galvas. Kopumā nopalu kaktusu ražošanas nozares vērtība ir aptuveni 150 miljoni ASV dolāru$, un tā nodrošina darbu 10 000 cilvēku.

ASV jūs, iespējams, varēsiet atrast konservētus vai marinētus nopales lielveikalā vai meklēt žāvētus kaktusus vai kaktusu sulu.

Kā baudīt nopales

Nopala kaktuss ir pārsteidzoši daudzpusīgs papildinājums daudziem dažādiem ēdieniem. Neatkarīgi no tā, vai to izmantosiet iepriekš minētajos tacos un salātos, vai arī izvēlēsieties to kombinēt ar garnelēm vai kartupeļiem, tas piešķirs gandarījumu daudzām receptēm. Huevos con nopal (nopāls un olas) ir populāras meksikāņu brokastis, ko ēd ar mājās gatavotu salsas.

Mūsdienās no nopala kaktusa gatavo arī tradicionālos saldumus.

Ja vēlaties izmēģināt nopales, varat apsvērt arī to lokālu lietošanu. Līdzīgi kā alvejas sula, arī nopalu sula nomierina ādu un bieži tiek izmantota kā mājas līdzeklis pret kukaiņu kodumiem un nelieliem iegriezumiem.

Vēl divi no neskaitāmajiem izmantošanas veidiem ir ģipša nostiprināšana un krāsvielu ražošana pirmsispāņu laikos.

Atpakaļ uz emuāru